Nu är det hög tid att planera för sin balkong eller uteplats och att förodla. Jenny jobbar på Bodenbo som marknadsansvarig men älskar att odla på fritiden. Helst sådant som går att äta. Här delar hon med sig av några odlingsfavoriter.

 

– Det finns många grönsaker som är lättodlade och ger riklig skörd. Mycket går att odla på både balkong, fönsterbräda och i kruka, säger Jenny.

Vad är lämpligt att odla på sin fönsterbänk?

– Tomater, chili och basilika exempelvis. Det krävs inte så mycket för att börja, bara frön, några odlingskärl exempelvis gamla mjölkförpackningar, plastlådor eller krukor, jord och gladpack med hål i om man vill förodla. Orkar man inte förodla går det bra att köpa några färdiga plantor för en relativt billig peng exempelvis tomat eller gurkplantor.

Vad kan man odla på balkongen?

– Man kan ha amplar med jordgubbar, plantera olika örter och sallad exempelvis i blomlådor och squash i hink eller blomkruka. Bönor och ärtskidor älskar mina barn och de går och plockar och äter dem som godis. Glöm bara inte bort att balkonglådor ska hängas på insidan av balkongen på grund av fallrisken, säger Jenny.

– Sedan får man inte glömma det vackra med att ha blommande blommor. Mina favoriter är kanske inte så överraskande blommor som blommar länge och som även går att äta. Penséer är en favorit som är frosttålig, blommar hela sommaren och går att äta. Andra favoriter som är ätbara är blåklint, ringblomma, tagetes och solrosor.

Lycka till med odlandet!

 

Foto: Mostphoto