Den 1:a juni varje år fastställs din lägenhetshyra för ett år framåt i en förhandling mellan Bodenbo och Hyresgästföreningen. Enkelt uttryckt sätts hyran på din och andras hyreslägenheter i Sverige utifrån ett bruksvärde; till exempel storlek, standard, läge, utrustning med mera. Men även om standarden på lägenheten inte förändras, så påverkas den årliga hyressättningen av kostnaderna för drift och underhåll, skatter, räntor och inflation.

 

Ny hyressättningsmodell

För att säkerställa bibehållen standard, och minska allt för kraftiga hyressvängningar från år till år, så har Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen kommit överens om en ny hyressättningsmodell kallad trepartsöverenskommelsen. Den ska se till att hyresgästerna får en mer långsiktigt förutsägbar hyra med bibehållen standard. Samtidigt ska överenskommelsen se till att privata fastighetsägare och allmännytta får kostnadstäckning i sina fastighetsbestånd, så de kan upprätthålla den avtalade standarden för sina hyresgäster.

– Trepartsöverenskommelsen innebär att de som hyr sin bostad och de som hyr ut, gemensamt och årligen, förhandlar och kommer överens om de villkor som ska gälla. Det är ett bra exempel på den ”svenska modellen” vilket ger en betydligt mer flexibel, lokalt anpassad och effektiv hyressättning jämfört med att blanda in politiken och lagstiftning, säger Bodenbos vd, Johan Johansson.

 

Så beräknas din hyra

Hyresförhandlingen utgår från två lokala och tre nationella beräkningsgrunder för kostnader. De lokala faktorerna är dels förvaltnings- och underhållskostnader, och dels avgifter för el, värme, sophantering samt vatten och avlopp. De nationella faktorerna är räntor, inflation samt BNP och BNP per capita. Det allra flesta har nog märkt av såväl inflation, höjda räntor stigande energipriser. Så hur stor påverkan får de kostnadsökningarna på hyran?

– Det är precis det som förhandlingen mellan parterna i överenskommelsen går ut på, säger Johan Johansson. Nämligen hur de enskilda kostnadsfaktorerna ska bedömas och viktas mot varandra och därmed påverka den slutliga hyressättningen. 

För att utjämna stora årliga svängningar beräknas kostnader och hyresförhandling efter ett treårigt medelvärde. Så för kommande hyresperiod beräknas snittkostnaderna på åren 2020-2022. Det treåriga medelvärdet förskjuts sedan framåt ett år i taget, så nästa period beräknas på 2021-2023 och så vidare.

 

Vårda överenskommelsen

Men samtidigt som trepartsöverenskommelsen är en förbättring av förhandlingssystemet, så sjösätts den i ett väldigt svårt ekonomiskt läge. Varken fastighetsägare eller hyresgäster kommer att känna sig fullt ut nöjda, tror Johan Johansson, och menar att det viktiga i grunden är att vårda den överenskommelse som gjorts.

– Hur fördelar vi de ökande kostnaderna? Vad är rättvist? Bodenbo är en stiftelse utan vinstkrav, där allt överskott går tillbaka till hyresgästerna. Det vi kan och ska göra är att lägga oss på en nivå i förhandlingen där vi precis kan bibehålla och leverera den standarden som vi avtalat till våra hyresgäster, säger Johan Johansson och fortsätter:

– Alla människor, oavsett om man äger eller hyr sitt boende, drabbas när de primära levnadsomkostnaderna ökar. Just nu är det kämpigt för många och jag har full förståelse för det. Men man bör tänka på att vi kommer från ett läge där vi haft det väldigt bra och i över ett decennium haft låg inflation och prisutveckling med historiskt låga räntor. Att det ibland går upp och ibland ner är oundvikligt. Det viktiga för oss på Bodenbo är nu att försöka mildra effekterna för våra hyresgäster så långt det är möjligt.