1. Byta lägenhet
Detta gäller om du vill byta lägenhet
Rätten att byta lägenhet är reglerad i hyreslagen, och för att få byta lägenhet krävs hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. För att ha rätt till ett lägenhetsbyte behöver du ha så kallat beaktansvärda, det vill säga giltiga, skäl. Skäl som anges som giltiga är till exempel ändrade familjeförhållanden, studier på annan ort eller väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden.
Tre månaders uppsägningstid vid byte av lägenhet
Det är viktigt att komma ihåg att du som hyresgäst har tre (3) månaders uppsägningstid vid byte av lägenhet. Det innebär att du är ansvarig för att betala hyra i din gamla lägenhet tre månader från uppsägning – även om du har flyttat in i den nya lägenheten. Så kom ihåg att säga upp lägenheten i tid, så du inte står med dubbla hyror i onödan.
2. Hemförsäkring
Måste jag ha hemförsäkring?
Det finns ingen lag på att du måste ha en hemförsäkring, men en hyresvärd kan kräva att du har en. Bodenbo har som krav att du som hyresgäst ska har en hemförsäkring när du hyr av oss.
Du behöver ha en hemförsäkring för att få ersättning vid till exempel en brand eller en vattenskada. Om du själv på grund av vårdslöshet orsakar en brand eller vattenskada som påverkar andras lägenheter eller fastigheter, kan du bli ersättningsskyldig. Ansvarsskyddet i hemförsäkringen täcker detta.
En hemförsäkring skyddar också dina privata ägodelar om någonting händer. Gå gärna igenom din hemförsäkring med ditt försäkringsbolag i samband med flytt.
En hemförsäkring skyddar dessutom mycket mer än bara din bostad och ägodelar. Bland annat ingår reseskydd, överfallsskydd och rättsskydd.
3. Brand och eld
Brandsäkra ditt boende!
I den mörka tiden runt jul är det vanligt att tända ljus för att få det lite mysigt och ombonat. Men levande ljus är inte utan risker. Brandskyddsföreningen uppger att runt 80-90 personer omkommer varje år på grund av bränder i bostäder. Extra utsatta är ensamma, äldre och funktionshindrade, som har svårare att ta sig ut i händelse av en eldsvåda. Och även om man klarar livhanken kan en eldsvåda förstöra stora värden på byggnader och personlig egendom.
Se därför till att brandsäkra ditt boende enligt de fyra B:na inom brandskydd: brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och boendet försäkrat.
Brandskyddsföreningen har också en checklista på vad du bör tänka på när du tänder levande ljus:
• använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande
• dekorera din ljusstake med icke brännbart material, till exempel sand, sten, glas eller snäckor
• se till att ljusen står stadigt
• inte ställa ljusen för nära gardiner eller på tv:n
• aldrig placera många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat
• aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.
Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen!
4. Skalskydd
Hjälp oss behålla tryggheten i våra boenden
Bodenbo installerar successivt elektroniskt skalskydd i sina fastigheter för att skapa en större trygghet för hyresgästerna. Skalskyddet består av elektroniska nycklar som ska säkerställa att bara de som har behörighet ska ha tillträde till trapphusen.
Tyvärr ser vi att det förekommer att någon eller några hyresgäster sätter något mellan dörrblad och karm, kanske för att slippa lämna sin lägenhet och öppna upp för sina gäster. Det händer också att det kommer grus, snö eller annat som förhindrar att entrédörren går i lås.
Dessa hinder saboterar hela den skyddseffekt som hyresgästerna själva efterfrågat. Därför uppmanar vi alla hyresgäster att vara uppmärksamma på om något förhindrar att entrédörren går i lås som avsett och hjälper till att avlägsna eventuella föremål. Om dörren ändå inte går i lås så gör omedelbart en felanmälan till oss på Bodenbo.