Bodenbo har under en längre tid haft problem med skadegörelse och att flera hyresgäster uppgett att de känner sig otrygga. Därför har man beslutat att succesivt införa elektroniskt skalskydd i hela sitt fastighetsbestånd.

Elektroniskt skalskydd innebär att vanliga nycklar och kodlås ersätts med elektroniska nycklar, så kallade RFID-taggar eller RFID-brickor. Det innebär att man endast kan ta sig in i fastigheten med en sådan bricka. Varje hushåll har fått kvittera ut tre stycken brickor och vill man ha ytterligare brickor så går det att kvittera ut fler mot en avgift.

–  I en första etapp har husen på Sveafältet fått elektroniska nycklar installerat, men tanken är att i stort sett alla våra hyreshus ska får elektroniska nycklar till åtminstone entrédörrarna, säger Bodenbos fastighetschef Johan Enström.

Fördelen med elektroniska nycklar är att de effektivt hindrar obehöriga att ta sig in i fastigheten. Dessutom kan man kombinera en sådan elektronisk nyckel med till exempel bokningssystem för tvättstuga, lås för postboxar, källarutrymmen och till och med ytterdörrar. På sikt finns planer på att även lägenhetsdörrarna i Bodenbos fastighetsbestånd ska få elektroniska lås, något som idag dock bara finns installerat i ett nybyggt hus på Majorsgatan.

 

Oönskat beteende

Nackdelen med elektroniskt skalskydd är att systemet också gör det krångligare för de utomstående som man vill ska ha tillträde, som exempelvis matleveranser samt vänner och bekanta, att komma in. Att hyresgästerna nu fysiskt måste öppna entrédörren för att släppa in besökare har gett upphov till en del oönskat beteende, uppger Johan Enström.

– Här kan vi se att någon eller några hyresgäster i vissa hus sätter något mellan dörrblad och karm för att slippa lämna sin lägenhet och öppna upp för sina gäster. Det saboterar hela den skyddseffekt som hyresgästerna själva efterfrågat och är ett beteende vi absolut tar avstånd ifrån.

 

Inga andra bra alternativ

Bodenbo har tittat på flera andra alternativ till elektroniska nycklar, för att bland annat underlätta insläppandet vid besök, men inte hittat något säkert och välfungerande alternativ. Då koderna till kodlås sprids oerhört fort till mängder av obehöriga så blir kodlås snabbt betydelselösa som skydd. Att använda en app i mobilen innebär att stora krav ställs på teknik och hårdvara samt att programvaran ständigt uppdateras för att fungera. Risken finns också att hyresgästerna släpper in besökande utan att svara eller vara säker på vem det är som vill komma in.

– Då får vi samma problem som med kodlåsen, att telefonnumret till den eller de som alltid släpper in ”grannarna” snabbt sprids till obehöriga, säger Johan Enström.

Det som räknas som samhällsviktiga funktioner, som till exempel Räddningstjänst, Polis och Hemtjänst har fått tillgång till fastigheterna genom verksamhetsspecifika lösningar och avtal. Dock är taxi, som räknas som en samhällsviktig funktion, inte fått speciell access då taxiverksamheterna i dagsläget inte kan garantera en säker nyckelhantering och nyckelrutin.