Det är tidig förmiddag när brandbilen rullar in på Sergeantsgatan. Men tack och lov är det ingen brand som ska släckas idag. Det är övning och sex deltidsbrandmän från kårer i Boden och Pajala ska träna rökdykning. Med 24 kilo extra utrustning på ryggen och bindlar för ögonen ska varje skrymsle i en tillfälligt tom lägenhet sökas igenom.
För att få utföra rökdykning i skarpt läge måste en brandman vara i god fysisk form och träna på insatsen minst fyra gånger per år, varav två med riktig eld. Ribban läggs högt och förhållandena ska vara så besvärliga som möjligt under övningarna. Dagens aktiviteter på Sergeantsgatan är del av en sex dagar lång teori- och praktikutbildning för deltidsbrandmän från kårer i länet. Utbildningsledare är Ola Elfvelin och Stina Norman, båda brandmän och certifierade rökdykare.
– Dagens övning är kall, det vill säga vi har ingen riktig brand, berättar Ola. Men nästa vecka fortsätter utbildningen med varma övningar, ute på träningsfältet.
Pepptalk och uppmuntran
Övningen börjar vid brandbilen, ute på gårdsplan. Rökdykarna, som ska in två och två i lägenheten, axlar den tunga extrautrustningen och rullar ut vattenslangen. Räddningsledaren går igenom förutsättningarna och ger information om lägenheten.
Nadim och Krister är först ut. Innan de får klartecken att gå in gör Stina en kort genomgång av läget. Hon försäkrar sig om att kollegorna har koll på var insatsen startas och avslutas. De ska veta angreppsväg, i det här fallet genom lägenhetsdörren, vad som är syftet med dagens insats och om det finns särskilda risker, exempelvis för ras eller explosion. Slutligen får brandmännen täcka över sina skyddsglasögon med vanliga skoskydd av blå plast.
– De ska inte se ett dugg. Poängen är att simulera rökfyllda, mörka utrymmen och vi vill se att de kan söka av lägenheten logiskt och systematiskt, med hjälp av känsel, hörsel och i god kommunikation med kollegan och med insatsledaren.
Stina kontrollerar att all utrustning sitter som den ska och klappar om sina kollegor.
– Kom igen nu! Gör oss stolta, ropar hon och killarna får klartecken att gå in i lägenheten.
Röken är det farliga
Det är inte tillåtet för räddningspersonal att vara i en het och rökfylld lokal längre än tjugo minuter. När Nadim och Krister kommer ut efter att ha sökt igenom övningslägenheten bit för bit är de omtumlade. Tillsammans med utbildningsledarna är det dags att utvärdera och reflektera.
– Det här var brutalt svårt, utbrister Krister när han kränger av sig de tunga luftbehållarna. Nadim nickar instämmande.
– Ja, säger Stina, men ni jobbade bra hela tiden. Ni sökte er inåt på ett metodiskt sätt och hade bra snack med varandra. Med beröm godkänt!Medan nästa par gör sig redo, berättar utbildningsledarna att de ofta är ute i skolorna och pratar med barnen om brandsäkerhet. Där får de frågan vad man ska göra om det börjar brinna.
– Vi påminner om att röken är det farligaste, säger Ola. Om det brinner inne hos dig och du inte kan släcka själv, gå ut och stäng alla dörrar efter dig. Då sprider sig inte röken eller branden lika lätt. Larma sedan räddningstjänsten, 112. Om det brinner hos din granne, gå inte ut i trapphuset. Stäng din ytterdörr och invänta hjälp. Vi är på väg!
Brandsäkra ditt hem
Varje år har vi någon eller några bränder i våra fastigheter. Förbered dig genom att titta över brandsäkerheten i din lägenhet och ha alltid en hemförsäkring. Hur väl du än har förberett dig så kan en brand i alla fall bryta ut i ditt hus. Öva på hur du skulle agera om det börjar brinna. Vad behöver du ha i din lägenhet?
Brandvarnare
Testa brandvarnarna regelbundet genom att trycka på knappen och då ska en fungerande brandvarnare pipa. Fungerar den inte, felanmäl det till oss på en gång.
Brandfilt
Brandfilt ska finnas i din lägenhet och kontrolleras vid besiktning. Se till att du har brandfilten på ett lättillgängligt ställe. Viktigt att lägga filten bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.
Handbrandsläckare
Du rekommenderas att ha en handbrandsläckare på minst 6 kg, A-klassad och certifierad. Välj gärna en pulversläckare istället för skum, eftersom de har mycket släckeffektivitet per kilo släckmedel, är relativt underhållsfri och lätta att använda.
Brand på spisen
Om det börjar brinna i en kastrull, sätt på ett lock som kväver elden. Man kan också använda brandfilt. Har branden spridit sig till köksfläkten måste man använda brandsläckare. Släck aldrig en brand på spisen med vatten! Brinnande fett slungas då omkring på ett explosionsartat sätt.
Brand i möbler eller gardiner
Om man har en mindre brand i möbler är brandfilt ett bra redskap att släcka med. Om branden är mer omfattande ska man använda handbrandsläckare.
Brand i kläder
Om det brinner i någons kläder måste man handla snabbt. Lägg ner personen på marken. Kväv branden med en brandfilt eller vad som finns till hands. Lägg på brandfilten från huvudet och neråt så att lågorna inte slår upp mot personens ansikte. Om det brinner i dina egna kläder ska du slänga dig ner och rulla runt samtidigt som du skyddar ansiktet.