Eva och Ove har bott i sin Bodenbo-lägenhet i 1 år – Siv har bott hos Bodenbo i sammanlagt 61 år.

 

Siv Fallberg flyttade in i sin första lägenhet hos Bodenbo den 1 augusti 1958, bara elva år efter att Stiftelsen grundades. Det var Siv och de tre barnen som flyttade in i en tvårummare i Björkelund, trakterna där Eyvind Johnson föddes.

– Det var väldigt roligt därute, barnen mådde bra. Vi kontaktade bara Bodenbo om vi behövde få något gjort, berättar Siv och fortsätter:

– Det var en fin miljö och det var många barn som bodde där. Vi ordnade till exempel så att barnen kunde åka skridskor på vintern genom att ringa brandkåren och be dem spola upp en isbana.

Efter det blev det tre adresser till. Siv har järnkoll på inflyttningsdatumen: 1 december 1970 gick flytten till Garnisonsgatan, några år senare tvärs över korridoren och 1 december 1999 landade Siv efter pensionen från arbetet på Björknässkolan slutligen på Björknäsvägen, där hon nu bott i 20 år.

– Jag har alltid haft fin kontakt med de anställda på Bodenbo. När något är fel har de kommit på en gång. Jag har varit nöjd med Bodenbo och hoppas att de tycker detsamma.

 

Trygg hyresvärd

Efter 61 år hos Bodenbo, eller Stiftelsen Hyresbostäder som det hette tidigare, har organisationen hunnit förändras och personal komma och gå, men Siv tycker inte att hon märkt någon större skillnad.

– Bodenbo har förändrats över tid precis som allt annat men jagtycker inte att de har förändrats som hyresvärd. Men jag har upplevt när Bodenbo hade egna anställda som åtgärdade brister i lägenheterna, och då lärde man ju känna dem.

 

Julfint på Majorsgatan

På Majorsgatan hittar vi Eva Nilsson och Ove Nyström. Lagom till intervjun har Eva plockat fram julpyntet och hunnit baka lussekatter. 2015 flyttade Eva och Ove från huset i Ågärdan till lägenhet.

Det var för stor belastning att sköta hus med snöskottning och trädgård, förklarar Ove. Bodenbo har varit väldigt lyhörda och det är väldigt smidigt att kunna felanmäla på nätet.

Eva jobbar som personlig assistent, medan Ove är pensionär från arbetet på Björknäs gymnasieskola sedan nästan tjugo år tillbaka. När Ove har tid pysslar han i sommarstugan eller i garaget, medan Eva gärna ägnar sig åt handarbete. Dessutom har Eva väldigt gröna fingrar – balkongen dignar av växter året runt.

– Jag och en vän har startat en trivselgrupp tillsammans. I somras planterade vi blommor på fram- och baksidan av huset och Bodenbo har upplåtit ett förråd där vi kan förvara vatten och hackor, säger Eva.

 

Trivselgrupper

En trivselgrupp kan man söka pengar för hos Bodenbo. Det kan handla om pengar till trädgårdsskötsel eller en liten kvartersfest. Även i Sivs kvarter har andra försökt förgylla området och hon trivs väldigt bra med att bo Björknäsvägen.

– Det är en oas mitt i centrala stan! Ja, det är fint överallt men just det lilla grönområdet är bra, man kan till exempel gå ut och sätta sig i en solstol. Det är ett fint område att bo i, berättar Siv.

Det är till och med så att de tre vägarna korsats. Bodenbo finns för alla faser i livet – från första flytten hemifrån till pensionen. Det visar sig faktiskt att Siv och Eva bott nästgårds både på Björkelund och Garnisonsgatan.

 

Att trivas

Som nya hyresgäster tycker Eva och Ove att det mesta fungerat bra. När de ville byta garage gick det smidigt till och detsamma gäller inflyttningen.

– Det var inget knussel att tapetsera om när vi flyttade in, eller något av det andra vi påpekade.
Man kan inte begära allt men det har funkat bra, säger Ove.

 

Foto: Mats Engfors/Fotographic