I Boden går lokaltrafiken på biobränsle – som kommer från bodensarnas matavfall och avlopp.
– På en full påse matavfall kommer man nästan 4 km med personbil, förklarar Sara Olsson, avfallsingenjör på Bodens kommun.

 

I Bodens kommun har vi tagit hand om matavfallet länge, men från och med 2020 är det faktiskt lag på att alla kommuner ska kunna samla matavfall separat.

Såväl lokaltrafiken som en del av kommunens bilar, totalt 170 stycken, går på biogas från matavfallet. Det är ett bra sätt att använda det på, menar Sara – men precis som med alla annan källsortering ska man sträva efter så tomma kärl som möjligt.

– Och här är matsvinn det största problemet, säger Sara.

Att sortera matavfallet är inga konstigheter, det är precis som det låter:

– Skal och benrester, kaffesump samt mat som blivit dålig räknas till matavfall. Någon bit hushållspapper eller ofärgade servetter är till och med bra bra, det kan man också fånga upp matfett med som ju ändå inte ska ned i avloppsröret. Ja till snittblommor, men nej till trädgårdsavfall – och såklart inga förpackningar alls.

 

Rätt påse till rätt kärl

Lika viktigt som vad som sorteras är vad matfallet sorteras i.

– Man ska bara använda godkända påsar. Nedbrytbar biopåse eller papperspåse är de som gäller. Absolut inte plastpåsar!

Ordet biopåse kan skapa lite förvirring, menar Sara. Det beror på att påsen faktiskt inte bryts ned av sig själv i naturen. Därför är det ingen bra idé att slänga dem utanför kretsloppsstugorna.

– Det krävs särskilda förhållanden för att bryta ned påsarna, det händer inte snabbt av sig själv i naturen.

Påsarna är också en stor kostnad för kommunen. Därför gäller det att tänka till vid användningen.

– Ha dem i ventilerade behållare så att de inte blir fuktiga och går sönder. Då slipper du använda dubbla påsar. De ska också bara användas till matavfall, inte som t.ex. hundbajspåse.

Hur kan jag minska på mitt matavfall?

– Även om mat ser tråkig ut behöver den inte vara dålig! Grönsaker kan till exempel piggna till efter några timmar i iskallt vatten. Och äggskal fungerar bra som stålull för rengöring av kastruller.

Så sortera gärna matavfallet – men ät upp maten innan den blir dålig. Och det du måste slänga, kan du sedan skörda frukterna (!) av på bussen.

– Det är bättre för stadsmiljön att använda biogas. Kommunen måste ju ändå använda matavfallet. På en full påse matavfall kommer man nästan 4 km med personbil!

 

Sorteringstips

Ja: Matrester, skal och benrester, kaffesump, teblad och snittblommor. Hushållspapper i mindre mängder.

Nej: Tobak, trädgårdsavfall, kattsand, glasspinnar, förpackningar med mera.

 

Läs också:

Så dyr blir felsorteringen för Bodenbo
Så återvinner du plast

 

Foto: Mats Engfors/Fotographic