Det är jobbigt att vara ensam – inte minst som äldre, nu när social distansering gör att många är isolerade. Isolering ökar stress. Men det finns sätt att göra det lite lättare, till exempel att röra på sig dagligen och hålla kontakten med de vi bryr oss om.

 

Rör på dig

Ta en promenad, gärna mitt på dagen, och njut av den friska luften. När du rör på dig ökar blodcirkulationen och cellerna får mer syre. Då kan kroppen lättare hantera stress. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.

En sväng runt huset är bättre än ingenting alls! Stäm gärna träff med någon bekant, men håll avståndet. Har du svårt att ta dig ut finns det gratis träningsprogram eller videos på nätet. Ett tips är 1177.se, som har en video för enkel hemmaträning.

 

Håll kontakten

Vi kan alla hjälpas åt att visa omtanke och höra av oss lite extra till varandra även om vi inte kan ses – ta kontakt med någon du inte pratat med på länge. Om du har en telefon med högtalare eller tillgång till surfplatta eller dator kan du passa på att fika med en bekant, trots att ni inte kan träffas.