Ogräsfria lekparker, rena och sopade parkeringsplatser och välklippta buskage – när feriearbetarna är ute blir det extra fint kring Bodenbos hus.

 

Det är en varm sensommardag och den tredje omgången av Bodenbos feriearbetare, eller sommarjobbare som det heter i folkmun.

På en innergård på Parkgatan träffar vi feriejobbarna Emil och David, som tillsammans med arbetsledaren Lucas håller på att kratta bort ogräs mellan stenplattor medan högtalarna i bakgrunden spelar musik.

– Det är fjärde dagen vi är här på Parkgatan, berättar Emil.

För David var det just parkarbete som lockade när han sökte feriejobb.

– Det är både spännande och intressant att åka runt på olika områden och göra uppdrag. Roligast är nog att klippa buskar och träd, men också att olja in staket, förklarar David.

Några hundra meter bort, på Brogatan, är Ibrahim och Hayat mitt uppe i att städa och plocka ogräs vid en lekplats. Solen skiner och värmer mot de röda tegelhusen. Vi ställer oss under ett träd för att få lite svalka.

– Vi har målat staketet där borta, säger Hayat och pekar mot staketet runt lekplatsen. Det är ett ganska roligt arbete.

– Och lite jobbigt, fyller Ibrahim i. Men det känns bra efteråt. Förra veckan regnade det däremot väldigt mycket…

– Jo, men när det är soligt blir man ju blöt av svett istället, skämtar arbetsledare Lucas.

För många unga är sommarjobbet första steget in i arbetslivet. I tre perioder om tre veckor vardera har ungdomar i Bodens kommun därför fått testa på parkarbete under övervakning av Lucas, som uppskattar sommaren med ungdomarna.

– Vi har haft det jättebra. Det är en kul utmaning att få träffa nya människor och styra och ställa lite. Jag är noga med att de får veta när de har gjort bra eller jobbat på bra, jag vet att jag själv uppskattade det i den åldern.

Parkarbete är tufft ibland, och det är inte alltid soliga dagar att njuta av. Emil berättar om en lärdom som kommit med arbetet:

– Jag har inte tänkt ha stenplattor om jag någon gång skaffar hus, säger han med ett litet leende.

 

Så funkar det

Feriearbete på Bodenbo kan alla unga söka det år de fyller 16. Kriteriet är att man är folkbokförd i kommunen, ansöker i tid och att man inte har annat sommarjobb. Ansökan sker via Bodens kommun. Arbetet kan handla om att exempelvis rensa ogräs, plocka bort grus eller ansa träd.

 

Foto: Mats Engfors/Fotographic